Kapitalismekritikk i barnetegnefilmer

I barnetegnefilmer som er produsert under kapitalismen finner vi artig nok en temmelig hissig kritikk av kapitalismen.

 

Wall-e (Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures): Kapitalismen er en underholdningsmaskin som gjør mennesket til en forvokst baby.

Det regner kjøttboller (Columbia Pictures, Sony Pictures Animation): Kapitalismen er en matemaskin som gjør mennesket til en forvokst baby.

Toy Story (Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures): Kapitalismens fremste verdi er at den produserer varer, men massekonsum og stadig innovasjon tømmer varene som produseres av kapitalismen fortløpende for verdi. Dermed har heller ikke kapitalismen og massekonsum noen verdi. Allikevel får kapitalismen/massekonsumerismen oss til å tro at de har verdi, om og om igjen, som om vi var lettlurte barn, forvokste babyer.

 

Ironien her er selvsagt at produksjonsselskapene bak disse filmene er blant de råeste kapitalistene som finnes; de første og beste til å bygge underholdningsmaskiner og kulturelle matemaskiner. I følge sin egen kritikk gjør de oss til forvokste babyer, og det de produserer har bare verdi så lenge produsentene påstår at de har det. Ved å fremme dette budskapet om seg selv og sine egne produkter i sine egne produksjoner avslører de sin egen bløff, uten å endre noen ting, uten at noen reagerer.

Kapitalismekritiske barnetegnefilmer er ironiske mesterverk.

Reklamer
Merket med ,

Tal, venn.

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Reklamer
%d bloggere like this: